fbpx

【居家抗疫】辦公室暗藏病菌要小心!

就算肺炎有幾嚴重都好,大家難免都要繼續返工,就算係屋企做到幾足都好,返到公司OFFICE都好難避免到,今日小編就同大家講下OFFICE邊D野最多細菌病毒同最污遭啦!

 

以下呢D地方唔做好消毒清潔就算帶幾多個口罩都冇用啊!所以大家真係要比D心機做消毒清潔衛生阿!

 

呢個就係日本節目《主治医が見つかる診療所》對我地日常用品進行病菌檢測,實驗人員會先用棉花棒採集樣本,用儀器檢測其細菌含量(RLU),得出的數值愈高代表含菌量越高!!

 

第七位:清潔過的桌面/含菌量150 RLU

第六位: 清潔過的手掌/含菌量2000RLU

第五位: 公廁馬桶 / 含菌量2,700 RLU

第四位: 開關掣/含菌量10,586 RLU

第三位: 手機屏幕/含菌量14,605 RLU

第二位: 鍵盤/含菌量36,240 RLU

第一位: 門柄/含菌量42,353 RLU!!

 

雖然門柄好耐之前都有講過係好污遭,但係今次既好清楚話比大家知門柄真係要經常清潔!因為出入都會接觸到既野!不能忽視阿!

相關影片

 

相關文章

【裝修小學堂】正確的浴室防水層

【居家抗疫】武漢解封=安全?

點擊瀏覽更多裝修攻略資訊

相關文章
水槽設計

我們在選購水槽的時候, 都會有個疑問水槽單槽好還是雙槽好。 今天 Read More

驗樓

驗樓差不多是裝修的最後一關,裝修出來的成果是否如自己所想都在驗樓 Read More

電源位不足

裝修前請要求額外增加電源位,因為很多客戶與裝修公司傾談設計圖則時 Read More