fbpx

【居家抗疫】防疫重點大整理(下篇)

最近EcHouse就為左今次疫情落左唔少功夫,但係就算為大家做幾多都好,可以幫到自己既得香港人,所以個人衛生要做好!而呢幾日香港都仲有新增個案,小編都好擔心大家!

 

所以今日小編就同大家再整理幾個防疫既小重點,大家一定要儘量做好以下每一步,因為保護自己同時都係保護別人。

 

1.外出時攜帶隨身酒精瓶,在不能洗手的情況下也能隨時消毒清潔。就算消毒濕紙巾都可以架!

2.如果有出國旅行既人,從國外入境如果有發生發燒、咳嗽等不適狀況,立即通報或去醫院。避免到人多地方傳播。

3.避免與他人握手,也要儘量避免揉眼睛、觸摸口鼻等動作。避免病毒經手部到呼吸道進入身體。

4.在未能準確地找到源頭前都不要吃生食,食物一定要徹底煮熟再食用。

5.係屋企可以利用稀釋漂白水/滴露加水清潔消毒家中與工作場所。避免病毒存活在生活空間。

6.在任何時間地點都避免接觸野生動物與野生鳥禽類。因為病毒和細菌可以經動物傳播。

 

今次防疫的重點就係咁多,如果大家有咩問題想問都可以再留言比我地,咁我地可以教大家多d健康小貼士,香港人可以一齊抗疫。

相關影片

 

相關文章

【裝修小學堂】正確的浴室防水層

其他裝修攻略

廚房裝修 你必須注意的幾個要點

家居燈具點樣揀?

【Facebook 6萬呎新辦公室曝光】 - 免費零食未算誇 廚師駐場即炒小菜

【居家抗疫】避免壞習慣成防疫缺口

其他裝修攻略

窗門漏水問題

【2019年趨勢報告:室內設計將成為兼具功能性與設計感的藝術品】

【賞心閱木】認識木素材種類

點擊瀏覽更多裝修攻略資訊

相關文章

連結: https://whatsticker.online/p Read More

新冠肺炎資料整合

而家每日確診過千宗,個人受感染的機會大大增加,受到感染前可以有咩 Read More

2022 情人節即將到來,在疫情及限聚令下,如何與您的另一半在家 Read More