fbpx

【『磚』登俾您知 】磁磚附加費用

 

磁磚附加費用

一般的裝修公司都唔會包買磁磚的價錢,所以大多數的裝修公司都會推介客人自己到旺角或者其他地方買磚,但係買磚係一筆基本的費用,仲有額外的掃口粉磁磚的運輸費用都要客人自己負責的。

在鋪磚部分,一般的裝修師傅都會包磁磚係1尺x2尺/1尺X1尺內,這個尺寸內都不需要客人額外付費用,因為過大的磚會需要兩位或以上的師傅搬動及鋪砌,需要工作的師傅多了就需要額外收費。而較大的磚需要預多一些損耗。

仲有部分形狀比較特別例如六角形磚,梯形,三角形磚等,因為都需要師傅自己排位比較難做的,所以裝修時要記得問清楚裝修公司,每一間公司都會有唔同的價錢同包既尺寸都有所不同。

而牆身磚同地磚做法有D唔一樣,因為分高溫磚同低溫磚,而有一部分牆身磚就係低溫磚,低溫磚需要浸水,浸大約數小時浸飽滿水先可以鋪砌上牆身,如果唔係就會有空心磚出現,而高溫磚就唔需要額外浸水。但依家好多磚鋪都係賣高溫磚比客人直接鋪低台同牆身,其實沒有分別的。

其他裝修攻略

浴室貼磚有什麼技巧?

智能窗簾攻略 | 價錢貴一定好? 不裝修可以安裝?

簡約風格是小單位的最好選擇

其他裝修攻略

清理空調灰塵技巧

怎樣安全並快捷地清潔玻璃

【裝修小學堂】教您五招改造蝸居生活

相關文章

以往裝修廚房最令人煩惱,除了是放置廚櫃電器及洗碗盤外,更要選擇洗 Read More

油漆—水性?零甲醛?VOC?是什麼意思

當去購買室內牆身、天花油漆時,五金鋪經常會向你介紹零甲醛、低VO Read More

藝術漆是什麼?藝術漆是一種新型的牆面裝飾材料,由亞加力及不同的礦 Read More